16.01.23- wykład plenarny na temat ,,Zdrowa żywność, flawonoidy ich wpływ na zdrowie człowieka " poprowadziła p. Agnieszka Fabiś. Na to spotkanie przybyło 46 Słuchaczy. Temat bardzo ciekawy i wciąż aktualny. Dowiedzieliśmy się jak duży wpływ ma stosowanie chemii w masowej produkcji rolnej i ogrodniczej. To wszystko wpływa na niższą zawartość składników odżywczych w dzisiejszej żywności i braku wartości odżywczych w warzywach i owocach. Dlatego musimy bardzo dbać o to co jemy (pochodzenie, skład, jak najmniej przetworzone).Dietetycy zalecają spożywanie 5-7 porcji surowych warzyw i owoców, pić dużo wody, spożywać nabiał oraz dużo ruchu i zdrowy sen. Mamy więc duży wpływ na nasze zdrowie i spowolnienie procesów starzenia się naszego organizmu. Dlatego też możemy nasze pożywienie urozmaicić flawonoidami. Flavon- rewolucja w odżywianiu. Główne źródło flawonoidów w naszej diecie to warzywa(brokuł, czosnek, cebula, pomidory, papryka, marchew)oraz owoce (jabłka, ciemne winogrona czarna borówka, czarna porzeczka, wiśnia, jeżyna, owoc granatu) suszone ziarno kakaowca, kurkuma, cynamon. Największym zainteresowaniem cieszą się bioflawonoidy. Prozdrowotne działanie bioflavonoidów to wychwytywanie wolnych rodników, obniżenie poziomu rozmnażania się komórek nowotworowych, dodatni wpływ na układ krążenia. Ten wykład był bardzo interesujący. Na zakończenie p. Agnieszka otrzymała duże brawa od Słuchaczy i album wydany na XV-LECIE UTW.